« Let It Snow Baby...Let It Reindeer | Main | レディース会 »

December 23, 2007

Erika's Christmas cake ver.2007

本日、クリスマスパーティー@我が家。
毎年作っているケーキですが、ちょっと分量を改訂。

【材料 Ingredients (18cm丸形1個分)】

小麦粉 Flour 300g
卵 Eggs   4個
牛乳 Milk  50cc
マーガリン Margarine 120g
ベーキングパウダー Baking soda
小さじ1 1 small spoonful
ラム酒 Rum  
大さじ3 3 large spoonful
ラム酒漬けフルーツ Dried fruits in rum
お好み as much as you like
チョコレート Chocolates
70gの板チョコ4枚 about 280g

【下ごしらえ Preparation】
・小麦粉とベーキングパウダーは合わせてふるう
 Sift the flour and baking soda together into a mixing bowl
・マーガリンと卵は室温に
leave eggs and margarine outside the fridge


①マーガリンを滑らかになるまで混ぜる
Cream the margarine until smooth.
Image308

②砂糖を加え、すりまぜる。
Add the sugar and mix them together.

③溶き卵を3回くらいに分けて混ぜ、ラム酒と牛乳を加える。
Add beaten eggs in three times, add the rum and the milk.

Image309


Image310

④フルーツに小麦粉をまぶす。
Sprinkle some flour onto the fruits.
Image312

今回は、レーズン、ブルーベリー、クランベリーとイチゴのドライフルーツを1週間前からラムに漬けておきました。
This year I soaked dried raisons, blueberries, cranberries and strawberries into rum a week before Christmas.
Image311

⑤生地小麦粉を加え、ざっくり混ぜる。
Add the flour and mix them.
Image313

⑥フルーツを投入。
Put the fruits.

⑦ケーキ型に入れて、数回落として空気を抜き、オーブンで焼く。
だいたい180℃で1時間くらい。
Put the dough into a shape and drop it a few times to remove the gas inside. Put it in the oven and bake. About an hour at 180 degrees.
Image314

⑧焼き上がったらもう1回落としておく。
Drop it once again when finished.
Image315

⑨チョコレートを細かく砕いて、湯煎にかける。
Break the chocolates into pieces and melt.

⑩ケーキに塗って、冷蔵庫で冷やし固める。
Coat the cake with the chocolate and put in a fridge.

Image316_2
できあがり☆
Enjoy!

メリークリスマス!
Merry Christmas!
Joyeux Noel!
God Jul!
聖誕節快楽!

|

« Let It Snow Baby...Let It Reindeer | Main | レディース会 »

「グルメ・クッキング」カテゴリの記事

Comments

Post a comment



(Not displayed with comment.)


Comments are moderated, and will not appear on this weblog until the author has approved them.



« Let It Snow Baby...Let It Reindeer | Main | レディース会 »