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January 07, 2009

Pomme de terre Dauphine

おせちのフランスの重に入れたジャガイモのフライPomme de terre Dauphine(ぽむどてーるどーふぃん)。前々から、カールおじさんの好物と聞いていたけど、めんどくさそうで作ってなかったのですが、この機会に。

なにせ、私は作ったことも食べたこともない(と思う)ので、カールおじさん(作っているのを「見た」ことがあるだけ)に聞きながら、おじさんが来日時に持参したFrancoise Bernardのレシピ本の通りにやってみた。

I'd never tasted (as far as I remember) or cooked Pomme de terre Dauphine, but this time I asked some advice from my husband who had "seen" his mom cooking it. There is a recipe on the cooking book by Francoise Bernard which he brought from France when he came here.

<材料(6人分)> Ingredients for six people
じゃがいも 500g potatoes
塩こしょう 少々 salt and pepper
揚げ物用油 適量 oil for frying
*生地用* for the dough
マーガリン 75g margarine
小麦粉 1.5カップ one and half cups of flour
卵 3個 three eggs
塩 小さじ1/2 tea spoonful of salt

①じゃがいもは洗って、皮付のまま、塩水で30分ゆでる。Boil water in a pot with salt. Wash the potatoes and boil them without peeling the skin.

②生地を作る。鍋に水を1.5カップを入れて火にかけ、塩とマーガリンを入れる。Make the dough. Put one and half cups of water in another pot and boil with salt and margarine.

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③マーガリンが溶けたら火を止め、小麦粉を1度に加えてよく混ぜる。Retire from the fire when the margarine melts, add the flour at once and beat well.

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④再び火にかけ、木べらなどでよく混ぜる。木べらや鍋に生地がつかなくなるくらい、水気を飛ばす。
*これでもか!というくらいやる。私は今回足りなかったようで、後で再度火にかける羽目にcoldsweats01 Put the pot on the fire again and mix with a wooden spoon. Heat the dough very well so that it won't stick to the spoon or a pot.

⑤火を止めて卵を入れてよく混ぜる。Stop heating and add eggs. Mix well.

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⑥ゆでたじゃがいもの皮をむいて、マッシュする。水気を含まないように。塩コショウして、生地に混ぜる。Peel the skin of boiled potatoes and mash them. Add salt and pepper, and mix with the dough.

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⑦油で揚げていく。生地は大きめのナッツくらいにまるめて、油に投入。油の温度は180~200℃くらいがちょうどよさそうです。生地を一度にたくさん投入しすぎると、油の温度が下がり、生地がかき揚げのようになってしまい、ボールにならない、ということも学習しました・・・。 Fry the dough. Roll the dough in the size of a big nut and put them in heated oil (about 180 to 200 degrees C should be enough). Pick them up when they float.

浮かび上がって、こんがりきつね色になったらできあがり☆

砂糖が入ってるの?と言われるほど、甘みがあります。どっかで食べた味なんだよねぇ。。。。冷凍食品でも売ってるらしいけど。

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