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April 22, 2009

Baked Cheese Cake aux fraises

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久々にイチゴのチーズケーキを作ってみました。
チーズの国おフランスですが、チーズケーキにあたるフランス語はないらしく、っていうか、意外にも存在しなかったらしい。チーズ=くさい=甘いお菓子になるわけない!という考えらしく(あくまでカールおじさん個人の意見です)、チーズでこんなに美味しいお菓子ができることが驚きらしいです。
I baked cheese cake with strawberries.
France is famous for its cheeses but there is no name in French for "cheese cake" according to Carl and it was a surprise for me that cheese cake didn't exist in that cheese country before. For them, the cheese stinks and can't make sweet cake (in Carl's opinion), so it's surprising for them that the cheese turn into such sweet cake.

*材料(18cm丸型)Ingredients*
100g of cream cheese (Mascarpone) クリームチーズ(マスカルポーネ)
35g of glanulated sugar グラニュー糖
2 eggs 卵
10g of flour 小麦粉
50cc of fresh cream 生クリーム
30cc of lemon juice レモン汁
150g of strawberries いちご

オーブンは160℃に予熱しておきます。予熱中も角皿を入れておいた方がいいでしょう。角皿には水を張っておきます。いちごはヘタを取って、半分に切っておきます。
*preheat the oven to 160C. It would be better to leave the bat in the oven while preheating. Put some water in the bat and preheat. Remove the stems of the strawberries and cut in half.

1) Beat the cheese so that it becomes smoother. Then add 20g of sugar and mix well.
チーズをまぜてやわらかくします。20gの砂糖を加え、よく混ぜます。

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2) Add two egg yolks, the fresh cream and the lemon juice and mix well.
卵の黄身、生クリームとレモン汁を加えてよく混ぜます。

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3) In another bowl, put the egg white and beat until the peak forms. Add 15g of sugar while beating in two times.
別のボウルに卵白を入れ、ツノが立つまで泡立てます。15gの砂糖を2回に分けて加えます。

4) Add flour and strawberries in the dough.
2の生地に小麦粉といちごを加えます。

5) Add half of the egg white into the dough and mix with a spatula like cutting so that the forms won't break. Add the rest of the egg white and mix as well.
卵白の半分を加え、へらで切るようにして混ぜます。残りも加えて同様に混ぜます。

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6) Pour the dough in a cake mold and bake it in the oven for 40 minutes. I used a kind of grid because the bottom of the mold is removable and might contain the water in the bat.
ケーキ型に生地を入れ、予熱したオーブンで40分焼きます。焼く時は水の侵入を防ぐため、焼き網に乗せました。

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さっぱりした甘さと、いちごとレモンの酸味がおいしい。一晩冷蔵庫で冷やしたら、少し固くなって切りやすくなりました。I like this sour-sweet taste of strawberries and the lemon juice. I put it in a fridge over the night and it got firmer. It was easier to cut.

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