« 新しい柔軟剤 | Main | Give Me Fire »

April 02, 2009

Hachis Parmentier アシ パルモンティエ

フランス料理勉強中(自分で)。カールおじさん所有のレシピ集は写真が少ないので、どんな料理か分からないのが難点でした。そこで「食べる指差し会話帳 フランス」というものを購入。料理の写真と便利フランス語表現が載っていて、勉強にもなるし!と。そこで見つけたのが、アシ パルモンティエ。Hachis(アシ)というのは、「ひき肉・みじん切り」という意味。パルモンティエは(おじさんによると)、人名らしい。

I am learning French food by myself. The recipe book that Carl has doesn't have many pictures, so I have no idea what kind of dish they are. So I bought a "Point-And-Speak" phrase book for French (manger) which uses many pictures of the food and dishes. It's quite useful because I can learn French language at the same time!! There I found Hachis Parmentier. Hachis stands for minced (meat or vegetables).

Image207
見た目グラタンですが。

*Ingredients* 材料 for two people 二人分
4 potatoes (M-L sized) じゃがいも4個くらい
1 onion (Small) たまねぎ(小)
150-200g of minced meat (I used pork & beef) ひき肉(私は合挽)150〜200g
30g of butter or margarine バターまたはマーガリン 30g
1 cup of warm milk 温めた牛乳1カップ
garlic (roasted) にんにく(ロースト)
salt and pepper 塩こしょう
bread crumbs and cheese パン粉とチーズ

1) Peel potatoes, cut in pieces and cook with microwave (for about 2 1/2 minutes). Put them in a pot with a little water and boil. じゃがいもは皮をむいて細かく切り、電子レンジで下ゆでしておきます。鍋に少量の水と一緒に入れて、ゆでます。


2) Mince the onion. Fry on a pan with 5-10g of butter/margarine. たまねぎはみじん切りにし、フライパンで5-10gのバターまたはマーガリンと一緒に炒めます。
Image202

3) When the onion becomes a bit transparent, Add the minced meat and the garlic and fry with the onion. Add salt and pepper. たまねぎが透明になりはじめたら、ひき肉とにんにくを投入して炒めます。塩こしょうで味つけます。
Image203

4) Mash the potato and add the rest of the butter/margarine and the milk (warm). Mix them well over a low flame. Add salt and pepper, too. ゆでたじゃがいもをつぶし、残りのバターまたはマーガリンと温めた牛乳を加え、弱火でよく混ぜます。こちらも塩こしょうしておきます。
Image204

5) Spread the half of the potato puree in a gratin bowl, and then the minced meat. Cover with the rest of the potato and put the bread crumbs and cheese. グラタン皿に半量のじゃがいもピュレを敷き、次にひき肉をのせます。残りのじゃがいもピュレをかぶせたら、パン粉とチーズをかけます。
Image205Image206

6) Bake in the oven (I used "gratin" menu of my oven but maybe at 180degree C for 15 minutes. Consult with your oven!). オーブンで焼きます。(私はグラタンの自動メニューで焼きましたが、おそらく180℃で15分くらい。オーブンと相談して下さい)。

塩こしょうが少なかったかも?でもトマトケチャップちょっとつけたら、おいしかったhappy02

|

« 新しい柔軟剤 | Main | Give Me Fire »

「グルメ・クッキング」カテゴリの記事

Comments

Post a comment



(Not displayed with comment.)


Comments are moderated, and will not appear on this weblog until the author has approved them.



TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://app.cocolog-nifty.com/t/trackback/40369/44532834

Listed below are links to weblogs that reference Hachis Parmentier アシ パルモンティエ:

« 新しい柔軟剤 | Main | Give Me Fire »