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August 03, 2009

2色そぼろ Soboro

気がつけば8月。

1日には神奈川新聞社の花火大会がありました。
去年は会社帰りにカールおじさんと観に行ったなぁ、、、
海の日に行われる花火大会は山下公園付近が打ち上げ場所ですが、神奈川新聞のはみなとみらいの臨港パークなので、横浜駅周辺からよく見えるので、こっちのが好きです。

It's August already. There's a big firework festival in Yokohama on the 1st of August every year. Carl and I went to see it afterwork last year... There's another big firework festival in the middle of July but I prefer the August one as the firework shooting place is closer to Yokohama station which provide us a better view around the station (or even in a train!). (FYI, the shooting place of the July one is near Yamashita park).

今年は私の体調がこんななので、とっても残念ですが、ベランダから鑑賞。とはいえ、大きい花火の上の方が見える程度なんだけど、最後の方は大きい花火が連発されるので、結構満足しました。
This year, I'm still sick and I was really sorry that we ended up watching them from our balcony. The view is not great, of course, we could only see the top of the bigger fireworks but I was happy with that:-)

フランスで花火と言えば、7月14日の革命記念日にあげられるけど、フランスの花火は20分程度がいいところで、規模は日本と比べ物にならないそうです。去年観た時も、TVで隅田川花火大会見た時も、その規模と長さに驚くカールおじさんでした。
Speaking of fireworks in France, they have some on Bastilles day (July 14th) but according to Carl it lasts only 20 minutes or so and the fireworks themselves are not that good as the ones in Japan. Carl was really amazed by Japanese fireworks last time we watched them and also on TV (Sumidagawa, Tokyo).

またその花火の日は、浜スタでゆずと仲間たちのライブが・・・皆でがんばったけどチケット取れなかったのweepでも結局行けなかったと思うから、神の思し召しだったのかなぁ。


前置きが長くなりましたが、我が家に頻出のメニューを久々に紹介します。フランスから帰って来て、『白いご飯が食べたい!』ということで最初のリクエストが鶏そぼろ。私の母はひき肉が苦手なので、私がこれを食べたのは学校の給食でした。給食が嫌いだった私の数少ないお気に入り献立。高校生の時に作り方を知って、カールおじさんとご飯を食べるようになってから、頻繁に作るようになりました。
Well, it's nothing to do with fireworks but today's topic is our favorite menu. When we returned from France, I thought "I wanna eat RICE!" and Carl suggested Chicken Soboro. My mother doesn't like minced meat so I've never had it at home but at school as a served lunch. I hated the served lunch but Soboro was one of my (very few) favorites. I learned how to cook it when I was at high school and I started cooking it very often for Carl recently.


notes材料(二人分)Ingredients for 2ppl
鶏ひき肉 120g of Minced chicken meat
たまご  2個 eggs
しょうゆ soy sauce
砂糖 sugar
料理酒 cooking sake
みりん mirin
顆粒状だし granulated dashi (Japanese soup)
Image486
I use Hon-dashi.

*I rarely measure seasonings so it's up to your taste!
私は普段調味料は計ったりしないので、味見しながら好みで調整して下さい。

1) 鍋に水3カップとだしを小さじ1入れます。しょうゆ、酒、みりんはそれぞれ大さじ1くらい、砂糖は小さじ2くらい入れ、煮立てます(煮立ったら味見してみます。後でまた味付けするので、そんなに濃くなくて良い)。 Put three cups of water in a pot and add a teaspoonful of dashi. Then add soy sauce, sake, mirin a tablespoonful each, and two teaspoonful of sugar and boil (when it is boiled, taste it. It doesn't have to be very strong since we will season them again later).


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2) 鍋に鶏ひき肉を入れ、菜箸でよく混ぜます。全体に火が通ったら、火を止めます。
Put the minced chicken in the pot and mix well with chopsticks. Stop heating when the meat is cooked.


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3) ボウルにざるを置き、更にキッチンペーパーを敷いて、鶏肉を取り出します。だし汁は後でたまごに使うので、とっておきます。
Prepare a bowl and a small basket (colander) with cooking paper towel, and drain off the dashi. The dashi will be used later for eggs so don't throw it away.


Image489
4) 再び鍋に鶏肉を入れ、火にかけます。しょうゆとみりんで味を調整します。菜箸で混ぜながら、水分がなくなるまで熱したら、火を止めます。
Put the meat again in the pot and heat. Add another soy sauce and mirin as you like. Heat until it dries up. Keep beating with chopsticks while heating.


5) 次にたまごそぼろを作ります。ボウルにたまごを割り入れ、先ほどのだし1カップ程度と砂糖小さじ1~2を加えてよく混ぜます。
Cook egg soboro. Beat eggs with a cup of dashi and 1-2 teaspoonful of sugar.


Image490
6)フライパンを中火にかけ、暖まったらたまごを流し入れます。こちらも菜箸でよく混ぜます。
Put a flying pan on moderate heat and when it gets hot, pour the eggs and keep beating with chopsticks.


Image491
7) 水気が飛ぶまで、根気よく加熱&混ぜる。Heat and beat until it dries up....

8) 白いご飯の上にのせて、召し上がれrestaurant
Enjoy with a bowl of rice.
Image492

今回は初めてササミのひき肉でトライ。普段はモモ、ムネまたは両方混ぜて作ったりします。だしで茹でるのは面倒ですが、そうしないと油っぽくなるので、がんばってます。
I tried with breast meat this time but usually I use thigh or mixed. It is tiresome to boil with dashi but there would be too much oil if I don't.

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