« カールおじさんに質問 Interview with Carl | Main | アドベントカレンダー Calendrier de l'Avent »

November 27, 2009

最近の食卓 À table

洋梨のラ・フランスを買ったので、残っていた冷凍パイ生地の上に乗せてタルトにしました。パイと洋梨だけ。砂糖なしでとっても甘いです。日本の梨も大好きだけど、最近初めてラ・フランスをそのまま食べて、桃みたいだな〜と思いました。フランス人のカールおじさんにとっては、洋梨の名前が国名であることが面白かったらしい。
We bought pears (called La France) so I baked tarte aux poires. Just spread frozen pie sheet and put peeled & cut pears. No sugar, but it's sweet enough. I love Japanese pears and they're quite different from western pears. I tried La France a few weeks ago for the first time (maybe I have had some before at restaurants but never bought it), and thought it's more like a peach. For Carl as a French, the name of the pear sounded weird.
Image500
Tarte aux Poires

CMでもおなじみの、生協の産直さんま。さんまを調理するのは初めて。って言ってもキレイにおろしてあるから、焼いただけ。お刺身でもいけるけど、妊娠中の今は何でも火を通すようにしています。
Sanma is a famous autumn fish. We can eat as sashimi, but I try to cook(heat) since I got pregnant.
Image4991
しょうゆ、みりんを各小さじ2、酒大さじ1、すりおろし生姜を少々。Cooked with two teaspoonful of soy sauce and mirin (each), a tablespoonful of sake and mashed ginger.

先日、おじさま、おばさまが来日した際、お二人と、フランスの家族からたーーーーくさんのお土産をいただいたのですが、その中の1つ(2つ?)がこちら。
The uncle and aunts who visited Japan the other day brought us a loooooooot of presents for us (from them and the other members of the family in France).
Dsc02348
ソーシソンとラクレットチーズ。両方とも、美味しいけど、臭い。しかし、ソーシソンは脂も塩もたっぷりだし、いわゆる腸詰めだから、妊婦の私はあまり食べるべきではない。チーズも、牛乳が殺菌されていないと感染症の恐れがあるため、向き不向きがある。以前たびたび食べたブリーもダメらしい。ただし、今回のラクレットは殺菌された牛乳を使っていたようなので、ちょっとだけ食べましたnotesバゲットの上に、またはふかしイモの上に乗せて、加熱して食べます。お部屋が臭くなるけど、美味しいです。今回のソーシソンは猪肉だったらしく、本当に食べてみたかったです。。。down

Saucisson and Raclette cheese. Both are tasty and smelly. But sausisson contains a lot of fat and salt so not pregnant-woman-friendly. It was made of a wild pig meat so I really wanted to try. Cheeses are picky, too. But this Raclette, according to the nutrition fact, they used sterilized milk so I had some with baguette. The room got so stinky but it tasted good.

|

« カールおじさんに質問 Interview with Carl | Main | アドベントカレンダー Calendrier de l'Avent »

France」カテゴリの記事

「グルメ・クッキング」カテゴリの記事

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://app.cocolog-nifty.com/t/trackback/40369/46872385

Listed below are links to weblogs that reference 最近の食卓 À table:

« カールおじさんに質問 Interview with Carl | Main | アドベントカレンダー Calendrier de l'Avent »