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December 24, 2009

Christmas Cake ver.2009

Joyeux Noel! クリスマスイブです。
今年は外出がしんどいので、残念ながら教会には行けませんが、新居で初めてのクリスマスを祝います。ケーキは昨日のうちに作っておきました。いつものフルーツ&チョコケーキですが、ちょっとレシピを見直してみました。2回ほど試作品を作ったので、そのせいで太ったのかも・・・。

It's not easy for me to hang out this year so we can't go to the church:-( Instead, we will have a little party at home, for the first time at our apartment. I already baked Christmas cake yesterday. I revised the recipe this year and I baked two test cakes before Christmas... maybe I gained some weight for that.

cake18センチ丸形1個分 for 18cm round cake moldcake

マーガリン 120g of Margarine
さとう 70g of Sugar
小麦粉 250g of flour
ベーキングパウダー 小さじ2 2 teaspoonful of baking powder
卵 3個 3 eggs
板チョコ 3枚(210g) 210g of chocolate
ドライフルーツ、くるみ お好みで Dried fruits and nuts, as you like it
ラム酒 Rum

*チョコは明治ミルクチョコレート♪を使っています。
ドライフルーツは1週間ほどラム酒につけておきました。つけない場合は、ケーキを作る時にラム酒大さじ3を加えます。
I always use Meiji Milk Chocolate. Dried fruits were put in a jar of rum for a week. If you don't do it, add 3 tablespoonful of rum when you bake the cake.

下ごしらえ Preparation
小麦粉とベーキングパウダーは合せてふるっておきます。
卵とマーガリンは室温に。
Shift flour and baking powder together. Leave eggs and margarine in the room temperature.

P1000550
1) ボウルにマーガリンとさとうを入れて混ぜます。(マーガリンはちょっとだけ電子レンジで溶かしました)。Put margarine and sugar in a bowl and mix together (I used microwave to melt margarine a bit).

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2) ラムフルーツとクルミには小麦粉(後で混ぜる分から少し取って)をまぶしておく。Mix rummed fruits and nuts with flour (take some from the one which will be added later).


P1000552
3) マーガリンとさとうに卵を加えて混ぜます。Add eggs to the bowl of margarine and sugar and beat.


P1000553_2
4) さらにフルーツを加えて軽く混ぜたら、小麦粉を数回に分けて混ぜます。Add the fruits and mix briefly. Then add flour and mix well.

P1000557_2
5) ケーキ型に入れて、数回落とし、へらで表面をならします。焼き具合はオーブンによるのですが、我が家のオーブンではケーキメニュー(スチーム)で焼いてから、170℃で10〜15分焼きました。だいたい170℃〜180℃で1時間弱といったところ。
Pour the dough into a cake mold and drop for a few times. Smooth the surface. It's up to your oven but in my case, I used our microwave's automatic menu (cake/steam) and then baked 10-15 minutes at 170 degree C. Maybe about less than an hour at 170-180 C.


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6) 一番厚いところに串を刺して何もついて来なければOK。このケーキテスターは夏にブリュッセルのキッチン雑貨屋さんで買ったもの♪重宝しています。
The cake is done if you stick a cake tester into the thickest spot and it comes out with nothing. I bought this tester at a kitchenware store in Brussels this past summer;-)


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7) あら熱を取って、でこぼこの部分を切り落としたら逆さまにします。Cool it for a while and cut out the expanded surface then put it upside down.


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8) チョコレートを溶かします。できればテンパリングします。Melt chocolates. It would be better to do tempering.

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9) ケーキにチョコレートを塗って、冷やしてできあがり。今年はオトナだけなので、デコレーションなし。Spread chocolates on the cake then cool it in a fridge and enjoy! No decoration as there're only "adults" this year.

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