« 七草 | Main | 肉まん、あんまん »

January 16, 2010

Canelé? カヌレ?

日本でも一昔前流行したカヌレ・ド・ボルドー。一度作ってみたかったのだけど、形的には失敗。。。裏返して見ると、エッグタルトに似てる・・・。
カヌレ型を持っていないので、マフィン型でやったのがいけないのかしら?味はそこそこ美味しいです。
Canelé de Bordeaux got so popular in Japan many years ago.I'd been wanted to try to bake it but it didn't turn out ok.... they'd rather look like egg tarts on the other side. First of all, I don't have the molds for canelés so I used maffin molds. I wonder what's wrong but at least they taste fine.

Dsc02417

一応レシピ。

材料 Ingredients
牛乳 250cc of milk
卵 1コ an egg
砂糖 90g of sugar
はちみつ 10g of honey
小麦粉 60g of flour
バター 10g of butter
バニラエッセンス 少々 several drops of vanilla extract
ラム 大さじ1 a tablespoonful of rum

Dsc02403
鍋に牛乳とバター、バニラを入れて沸騰させたら、火から下ろして冷ます。本当はバニラビーンズがいいんだけど、簡単に手に入るものでもないので。
Put the milk, butter and vanilla in a pot and boil and then cool. Vanilla beans should be used instead of the extract, but it is not so easy to get them at local supermarkets.

Dsc02409
ボウルに砂糖と卵を入れて空気を含まないように混ぜる。小麦粉、ラムを加えてさらに混ぜる。
Put the sugar and the egg in a bowl and mix without containing air. Add flour and rum and mix well.


冷ました牛乳をゆっくり加えて混ぜ、こし器でこしたら、ラップをして冷蔵庫で24時間休ませる。
Pour cooled milk quietly and stir. Filter with a strainer and cover with plastic wrap then put in a fridge for 24 h.

翌日・・・型にバターまたは油を塗って、満杯から1cmくらいのところまで生地を入れる。210度に余熱したオーブンで30分ほど焼く。あとは焼き加減を見ながら追加で焼いていく。
The following day, grease the molds with butter or oil, then pour the dough to 1cm from the edge. Put them in an oven preheated to 210C and bake for about 30 min. Bake some more if needed.

本来は型に食用蜜蝋を塗るんだそうで。焼いているとぷくーっと膨らんでしまって、生地が多すぎるとあふれちゃいます。。。 Beeswax is used for greasing genuine canelé molds. The "canelés" expanded while being baked so be careful not to pour too much dough in a mold.

だまーってカールおじさんに出したら、「プチ・クラフティ」と言われたcoldsweats01まぁ、おいしかったみたいだから、いいや。
I served them to Carl without explaining what they're spposed to be, and he called them "petit clafoutis". But he seemed to like them anyways;-p


|

« 七草 | Main | 肉まん、あんまん »

「グルメ・クッキング」カテゴリの記事

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://app.cocolog-nifty.com/t/trackback/40369/47302104

Listed below are links to weblogs that reference Canelé? カヌレ?:

« 七草 | Main | 肉まん、あんまん »