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January 21, 2010

Soda Bread ソーダブレッド

ソーダブレッドはその名前の通り、パンみたいだけど、イーストではなくて炭酸(重曹とかベーキングパウダー)を使って作ります。イースト菌は正直発酵がめんどくさいので、これは簡単でよろしい。本当の伝統的ソーダブレッドはバターミルクを使いますが、手に入らないので、今回はヨーグルトで代用。酸が重曹と反応して膨らむので、レモン等を使ったレシピもあるみたい。
Soda bread is a kind of bread using baking soda instead of yeast. As yeast requires leavening time, I often feel it's troublesome... The genuine, traditional soda bread uses buttermilk, but we can't buy it here, so I used yoghurt instead. The acid affect on the soda to expands, so some recipes are using lemons.

☆材料 Ingredients☆
薄力粉 260g of pastry flour
ベーキングパウダー 小さじ2
2 teaspoon of baking powder
(半量を重曹にしてもOK can use 1 tsp of baking soda and 1 tsp of baking powder instead)
砂糖 6g of sugar
ヨーグルト(無糖) 200g of yoghurt (without sugar)

1) 粉類を合わせて混ぜる。Mix the powdery ingredients together.
2) ヨーグルトを加えてこねる。Add the yoghurt and knead.
こねていくとかなりべたついてくるので、ある程度こねて混ざったら、粉をまぶしてひとまとめにする。 It gets sticky so when it is enough kneaded and mixed, shift some flour and make a ball.
3) お好みでドライフルーツやナッツを入れましょう。今回はレーズン。 Add dried fruits or nuts, I added raisins.
Dsc02431
切れ目を入れておきましょう。Slash the surface with a knife.

4) 210℃に予熱したオーブンで10-15分ほど焼く。その後190℃でさらに20-25分焼く。 Put in the oven preheated 210 C and bake for 10-15 minutes. Then bake for 20-25 minutes at 190 C.

Dsc02432
できました。

切ってみる。
Dsc02433_2
外はカリカリ。中はしっとり歯ごたえあり。時間がたったらトースターで焼いて食べると美味しい。
Crispy outside and a little tough inside.

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