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December 2010

December 30, 2010

天使のチョコリング Angel's Chocolate Ring

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話題の『天使のチョコリング』たまたまお買い物に行った先で、臨時の店舗が出ていたので。
The popular Angel's Chocolate Ring. We found the temp shop in the shopping mall we went.

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フランスパン生地のデニッシュ ってどんなの?と思ったのですが、完全にデニッシュではないので、サッパリしていてパクパク食べられちゃいます(逆に危ないsweat01
It is said "Danish with baguette dough" but I wondered what it's like??? The surface was like danish but mostly baguette, so it tastes lighter and can easily finish...(I know it's rather dangerous for diet).

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December 20, 2010

Pain d'epices パン・デピス Ver.1

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先日食べたPain d'epicesがあまりにおいしかったので、作りたくなった。昔もらったパリのレストランChez Michelのレシピ本にあったので、アレンジして作ってみました。
I really liked pain d'epices that I ate the other day and I wanted to bake it! I found the recipe in the cooking book of the French restaurant in Paris, Chez Michel and I re-arranged it.

材料 Ingredients
小麦粉 250g of flour
グラニュー糖 220g of granulated sugar
ハチミツ 60g of honey
マーガリン 60g of margarine
牛乳 180ml of milk
スパイス spices
 こしょう pepper
 ナツメグ nutmeg
 しょうが ginger
 クローブ clove
 シナモン cinnamon


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キャトルエピス(4種のスパイス)というのは、白または黒こしょう、ナツメグ、しょうが、クローブの組み合わせらしい。
Quatre epices (black/white pepper, nutmeg, ginger and clove)


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小麦粉とベーキングパウダーは合せてふるう。小麦粉、ベーキングパウダー、グラニュー糖、ハチミツ、マーガリンを混ぜる。
Shift the flour and baking powder. Mix the flour, baking powder, sugar, honey and margarine.

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牛乳を煮立たせたら、スパイスを加え、10分ほどおいて、香りづけをする。
Boil the milk and add the spices. Infuse for 10 minutes.

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生地に牛乳を加えてよく混ぜたら、型に流し入れる。
Add the milk into the dough and mix well. Put in a cake mole.


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210℃に温めたオーブンで30分焼いたところで、表面がちょっと焦げて中は生焼け・・・(本の通りなのだけど)、アルミで表面を保護して、180℃で10分焼いたら、火は通った。多分最初から180℃くらいで焼いた方がよかったかも?

I baked in the oven preheated 210 C for 30 minutes (which was as instructed in the book) but then the surface was a little burnt and the inside was still uncooked... I cover the surface with aluminum foil and baked for 10 min at 180 C and it was fully cooked. I guess it should be baked at around 180 C from the beginning.

それなりに美味しかったけど、満足のいく出来ではなかった。もう少し研究!
It wasn't that bad but I'm not satisfied. I need to re-arrange!

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December 18, 2010

ウチキパン Uchiki Bakery

元町のウチキパンに行きました。
ずっと行きたかったけど、いつも忘れてた・・・。
We dropped by Uchiki Bakery at Motomachi. We always forgot to go there...

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クロワッサン生地のパンとドイツのクリスマスのパン、シュトーレン。
Bread like croissant and Stollen, the German bread for Christmas.

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バゲット。目が詰まっていて、おいしかったです。
Baguette. The inside was very stuffed and was good, too.

ところで、フランスパンをバケットと書いているパン屋さんをよく見るのですが、私もそのせいで最初間違えて覚えていました。バゲットが正しいんだよね。。。なんでだろう?
By the way, I often see the name plate reads "Baquette" instead of "Baguette" in bakeries in Japan. So I thought it was "baquette" before... but why?

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December 06, 2010

リラックマクリスマスセット Mister Donut Rilakkuma Christmas set

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やっぱり買ってしまった。。。
箱も、ふくろもリラックマ。リラックマボウルもかわいい・・・。
もちろん、モンブランツリーも美味しかったです。意外とボリュームがあったけど。


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かるかん Karukan

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卵を使わないお菓子をさがしていて、作ってみました。かるかん。
While I am looking for cakes without eggs, I ended up cooking Karukan.

お茶をやっている時に時々食べて、なんでできているんだろうと思っていたけど・・・。蒸しケーキみたいになるのが不思議。

材料 Ingredients
やまといも(皮付きで)200g of yamato imo (yam, a kind of potato)
上新粉 200g of powdered rice (Joshinko)
砂糖 200g of sugar

やまといもは皮をむき、すりおろします。砂糖と水100ccを加えて混ぜ、さらに上新粉を加えてよく混ぜます。クッキングペーパーを使い、蒸し器で強火で20分ほど蒸したら完成。
Peel the yamato imo and grate it. Add the sugar and 100 cc of water and mix, then add the Joshinko and mix well. Pour the dough on baking sheet and steam for 20 minutes with high heat.

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