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January 22, 2011

シュトーレン Stollen

先日手に入れたレシピで作ってみました。I baked stollen using the recipe in the book I got the other day.
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シュトーレン。本の分量通りに作ったけど、オーブンギリギリのビッグサイズに・・・。今年のクリスマスには半分のサイズで作ろうと思います。
I prepared the exact amount of the ingredients as the recipe says, but it turned out to be a very big stollen which somehow fit in the oven. I will bake the half the size on the next Christmas.

中のマジパン(フランス語ではマスパン)は、アーモンドパウダー、グラニュー糖、粉糖、卵白で作りました。レシピでは、ヘーゼルナッツかアーモンドとなっていました。
Marzipan inside the stollen is made of almond powder, granulated sugar, powder sugar and egg white. In the recipe, it says hazelnuts or almond.


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粉糖のことはsucre glaceというらしいのですが、私はsucre en poudreと勘違いしていました。また手に入らない材料もあるので、作れないものもあるのが残念だなぁ。
I learned powder sugar is sucre glace in French but I'd mistaken it as sucre en poudre. There are some materials that I can't find in Japan so I can't try all the recipes in the books.

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