« 成功マカロン Macaron Success! | Main | おフランス風にパンを買う Purchasing bread in the French way »

February 03, 2011

Chandeleur

2月2日は、Chandeleur(シャンデルール)というキリスト教の祭日らしいです。この日には、クレープを食べるとのこと。今年になって、初めてカールおじさんから聞いた・・・sweat02
2nd of February is Chandeleur, the Christian celebration and Carl told me that they eat crepes on the day. I don't know why he forgot to tell me until today...


というわけで、クレープを食べました。So we had crepes for dinner.
179485_10150099463046553_528876552_
この丸いクレープが太陽を象徴しているらしく、冬の終わり、春の訪れを祝う意味もあるそう。日本では翌日2月3日は節分、そしてさらに翌日は立春。フランスと日本の文化で、意外な共通点のようなものを見つけて、興味深く感じました。
The round crepe symbolizes the sun which means the end of the winter and the coming of spring. In Japan, Feb. 3 is Setsubun and the following day is the first day of spring in our traditional calendar. I found it interesting that the two cultures have the similar celebration!

ちなみに、クレープはベーコン&チーズ、スモークサーモンとサラダ、レモン&砂糖、ハニーマスタード、あんこ&きなこなどでいただきました。
In addition, we ate crepes with bacon&cheese, smoked salmon and vegetables, lemon&sugar, honey mustard and beanjam&kinako.

関係ないけど、パネトーネも作ってみたので食べた。It's nothing to do with Chandeleur but I baked panettine, too.
167335_10150099462881553_528876552_

168726_10150099462631553_528876552_

レシピには、Laissez lever dans un endroit chaud(暖かいところで発酵させる)とあるのですが、ポットの上に置いています(沸騰中はダメだけど)。暖かいので、いい感じにふくらんだ♪
I put the dough on the pot (not under boiling!) for leavening.

P1010054

|

« 成功マカロン Macaron Success! | Main | おフランス風にパンを買う Purchasing bread in the French way »

France」カテゴリの記事

「グルメ・クッキング」カテゴリの記事

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://app.cocolog-nifty.com/t/trackback/40369/50760024

Listed below are links to weblogs that reference Chandeleur:

« 成功マカロン Macaron Success! | Main | おフランス風にパンを買う Purchasing bread in the French way »