« GYHO 2012 -SIMPLE PLAN @ Yokohama Bay Hall | Main | 横浜市電保存館 Yokohama Tramport »

February 07, 2012

節分と La Chandeleur

2月2日はフランス(というかキリスト教関係)のお祭りシャンドルール、3日は節分ということで、またまた二つ合わせてホームパーティーしました。
February 2 is la Chandeleur in France (not only in France but many Christian countries) and February 3 is Setsubun in Japan. So we had a party at home again.


節分なので、巻き寿司(まるかぶりじゃないけど)を作って、それからシャンドルールといえばクレープ!今回はそば粉のクレープ(ガレット)も作った。
For Setsubun, I made maki sushi and for Chandeleur, I baked crepes and galettes.


425598_10150546978391553_528876552_
一番上はきみしぐれです。
On the top, they're Kimishigure, Japanese cakes.

418820_10150546978461553_52887655_2
クレープと、一緒に食べるジャム、ソース類とスモークサーモン。日本でクレープと言えば、原宿に代表されるような(?)三角に折って、クリームやフルーツを巻いて、歩きながら食べるみたいなイメージですが、フランスの皆さんは、ナイフとフォークでくるくるっと巻いて食べます。夕食にも食べるっていうのも最初びっくりしました。おやつ感覚だったから・・・。
Crepes and raspberry jam, sauces and smoked salmons. I had an impression that crepes are to eat with cream and fruits inside and it's the typical image of Harajuku: walking down the street eating a crepe. However, they eat with a knife and a fork, rolling in France. I was surprised to find that they eat for dinner, too. For us they're snacks.


だんだんと来客にも慣れた息子。でも男性はまだまだニガテで、今回も最初に到着したのが男性二人だったので、パパに抱かれたまま寝たふりして、本当に寝てしまいました。笑
Our son is getting used to guests, but he can't still get along with men. This time two young men arrived and he pretended to sleep in the arms of his dad, and fell asleep. lol

|

« GYHO 2012 -SIMPLE PLAN @ Yokohama Bay Hall | Main | 横浜市電保存館 Yokohama Tramport »

「グルメ・クッキング」カテゴリの記事

TrackBack

TrackBack URL for this entry:
http://app.cocolog-nifty.com/t/trackback/40369/53926148

Listed below are links to weblogs that reference 節分と La Chandeleur:

« GYHO 2012 -SIMPLE PLAN @ Yokohama Bay Hall | Main | 横浜市電保存館 Yokohama Tramport »