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April 16, 2012

抹茶のマカロン Macarons Matcha

新しい家&ビルトインの大きめオーブンになってから、マカロン作り研究再開。そして、なんとなく形になってきました。
今一番うまく行くレシピを忘れないように記録。
Since we moved in the new house with a built-in microwave oven, I started to bake macarons again. And I think now I can really call them macarons! So I will note the best recipe at the moment to remember.


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最近のお気に入りは抹茶マカロン&こしあん。
My latest favorite is Matcha macarons with smooth bean jam.

材料 Ingredients
アーモンドパウダー 60g of almond powder
粉糖 110g of powdered sugar
卵白 2個分(60gくらい)2 egg whites (about 60g)
グラニュー糖 25g of granulated sugar
抹茶 5g of matcha

1) アーモンドパウダーをこし器でこして、更に粉糖、抹茶と混ぜてふるう。
Push the almond powder through a tamis and then add the powdered sugar and the matcha. Then sift them together.

2) 卵白を泡立て、2回に分けてグラニュー糖を加えてツノが立つまで泡立てる。
Beat the egg white, adding the granulated sugar in two times, and beat them until stiff peaks form.

3) 粉類をメレンゲに加える。私はいつも二回に分けて。スパチュラで、ボウルの側面から生地をひっくり返すようにして混ぜると、泡がつぶれにくい。Add the powders into the egg white, I usually do it in two times. With a spatula, try to turn the mixture over so that the foam won't break down.

4) 大体混ざったら、マカロナージュする。スケッパー(カード)を使って、ボウルに生地を押し付けるようにして適度に泡をつぶす。生地の光沢とリボン状に落ちるのが良い状態。When it's roughly mixed, do macaronage. Using a skepper, push the mixture onto the bowl to break the extra bubbles. It's done when the surface is shiny and it drops smoothly but not too liquid.

5) 絞り袋に入れて、生地を絞り出す。私は義母にもらったマカロン用シリコンシートを使っていますが、クッキングシートでも。シリコンだときれいにはがれます。天板に段ボール紙を敷いて、その上にクッキングシートをのせます。真上から動かさずに絞り出し、2センチ程度で止める。マカロン間は十分にあける。
Put it in a piping bag. I use a silicon sheet for macarons that my mother-in-law gave me, but I use baking sheets, too. Macarons can be removed perfectly when I use the silicon sheet. I also put a sheet of carton paper under the baking sheet. Pipe it on the sheet, keep it upright, until about 2 cm. Keep enough distance to other macarons.

6) そのまま数時間乾燥させ、触っても指につかないようなら準備OK。夏場は結構時間がかかります。Leave them for several hours to dry until they make skins. It takes many hours in humid summer (some people even leave them overnight in a fridge).

7) 160℃に余熱したオーブンで12〜3分焼きます。オーブンの下火が強いと割れ、上火が弱いと冷えた時にぺしゃんこになるで、オーブンの一番上の段(うちのは天井ほぼスレスレ)で焼きます。途中で天板の奥と手前を入れ替えます。Bake in the oven preheated at 160 degree C for about 13-4 minutes. They make cracks when the lower heat is too strong, and they bust when the upper heat is weak, so I put them on the top position (very close to the ceiling of the oven). Turn the board in the middle of the baking.

8) 十分冷めたら、シートからはがして中身(写真はあんこ)をのせてもう1つのマカロンではさんでできあがり。Cool them down and remove from the sheet. Spread the bean jam, ganache or whatever you like and bind with another macaron coque. Enjoy!

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