« 江ノ島、鎌倉 Enoshima and Kamakura | Main | La Maison Verte 緑の家(フランスの子育て支援施設) »

November 07, 2012

黄金いも Kogane Imo (Golden Sweet Potato)

サツマイモ掘りに行って、たくさん手に入ったので、サツマイモ料理で一番好きなこれを作りました!小学校のクラブで初めて作った、私の料理の原点とも言える黄金いも。

Ingredients 材料
about 450g of sweet potatoes, peeled 皮をむいたサツマイモ
125g of sugar 砂糖
two egg yolks 卵の黄身2つ分
Cinnamon シナモン


Img_1816
サツマイモ、輪切りにして皮をむいて、だいたい450gくらいになりました。
The sweet potatoes. Slice them in about 2-3 cm thick and peel them, and they turned 450g.

Img_1817 Img_1818
鍋でゆでるか、電子レンジで蒸します。ゆでる場合、水からゆでて沸騰してから15分程度。電子レンジの場合は2〜3分ずつ様子を見ながら。竹串がすっと入るくらいまで。
Boil them in a pot or steam them in a microwave. To boil, put some water and the potatoes in a pot and keep heating for about 15 minutes after boiling. To microwave, put in a steamer for the microwave oven and heat for about 2-3 minutes, check the potatoes and continue cooking for another couple of minutes until tender.

Img_1820 Img_1819

こんな感じに。Like these.


Img_1821
裏ごしします。Strain the potatoes.

Img_1822
卵黄と砂糖を加えて良く混ぜます。混ざったら火にかけて、混ぜながらねっとりするまで加熱します。こげないように注意。
Add the egg yolks and the sugar, and mix well. Then heat them until they turn sticky. Continue mixing and be careful not to burn!


Img_1823
半分に切ったサツマイモみたいな形にして、シナモンをまぶします。ラップを使うと便利。
Shape them into little cones of about 10cm. Sprinkle and cover with the cinnamon. You can use plastic wrap to shape.

Img_1824
トースターで3〜5分ほど焼きます。Bake in a toaster for about 3-5 minutes.

Img_1825
Enjoy! できあがり!

|

« 江ノ島、鎌倉 Enoshima and Kamakura | Main | La Maison Verte 緑の家(フランスの子育て支援施設) »

「グルメ・クッキング」カテゴリの記事